smslån hos smspengar

Tips när man ska ta ett SMS-lån

Ett SMS-lån är i grund och botten som vilket annat lån som helst. Du lånar en summa pengar för en viss kostnad, som du sedan ska betala tillbaka. Trots likheterna finns det även skillnader mellan ett SMS-lån och ett vanligt lån – som är viktiga att nämna:

Mycket negativt har skrivits och sagts om SMS-lån men det finns också positiva aspekter som är nyttiga att nämna. Exempelvis:

Vissa SMS-långivare erbjuder bättre service än traditionella långivare. Ett exempel är att SMS-lån med så kallade direktutbetalningar kan betalas ut på udda tider. Långivaren måste då samarbeta med samma bank som du använder. Att få tillgång till pengar på udda tider kan vara bra om du har ett akut behov av pengar. Det kan exempelvis vara en lördagsnatt då du träffat din livs stora kärlek – eller om vi ska vara tråkigare – om bilen pajar under en helgresa och du behöver extra pengar för bärgning eller lagning.

Vidare finns det även "gratis lån". Det vill säga lån där du inte betalar ränta. Dessa är oftast riktade till dig som är ny kund. Detta kan förknippas med marknadsföringsknep men är ett alternativ för den medvetne konsumenten.

Vad bör du tänka på om du funderar på att ta ett SMS-lån?

Det finns, som sagt, grundläggande likheter mellan ett vanligt lån och SMS-lån. Många av de saker du bör tänka på innan du tar ett lån är därför de samma som vid traditionella lån:

Detta är tips som gäller vid alla lån, men specifikt för SMS-lån som bör du tänka på är:

Det är lättare att få SMS-lån. Detta kan vara tilltalande för dig som behöver pengar snabbt eller ta ett smslån om du har betalningsanmärkningar. Idag lever hundratusentals personer i Sverige med betalningsanmärkningar och för dem kan SMS-lån vara ett alternativ till vanliga lån. För personer med betalningssvårigheter är det dessvärre inte rekommenderbart att ta SMS-lån. Betalar du inte i tid ökar kostnaderna väldigt snabbt. Kostnaderna kan enkelt bli högre än lånebeloppet. Tänk därför på att ha en plan på hur du kan betala tillbaka ett SMS-lån fortast möjligt.

Kalkyl

En kalkyl är att rekommendera vid alla ekonomiska funderingar du kan ha i livet. Gör därför gärna en kalkyl på hur mycket du kommer att låna samt hur mycket du kommer att ha möjlighet att betala tillbaka per månad. Bedöm hur stora dina marginaler beräknas bli efter varje månadsslut. Anpassa lånet och jämför olika lån. Inser du att marginalerna är för små minskar du lånet. Är de fortfarande för små, lånar du inte! Var realistisk när du gör din kalkyl. Att vara för optimistisk kan kosta skjortan!

tips smslån

Förlängningar

Som tidigare nämnts kan förlängningar bli kostsamma för dig som inte betalar tillbaka ditt SMS-lån i tid. Vanligtvis förlängs SMS-lån månadsvis i 30-dagars perioder. Gör du detta i flera omgångar blir kostnaderna snabbt dyrare än själva lånebeloppet. Villkoren gällande förlängningar skiljer sig mellan långivare. Vissa har mycket dyrare kostnader, som exempelvis avgifter och ökade räntor, medan andra är mer generösa och har mindre kostnader. Därför är det bra att läsa villkoren innan du tar ett SMS-lån. Speciellt om du är osäker på om du kommer att kunna betala tillbaka i tid. Det är viktigt att du, från första början, ser på förlängningar som en nödlösning. Använd dessa bara om det verkligen skulle krisa.

Tydlighet

Avslutningsvis är ett viktigt tips att du är noga med att läsa det finstilta. Många gånger upptäcks villkor som kan upplevas som dolda och som kan vara avgörande för om ditt SMS-lån blir till lyckad eller inte.